fredag 25 oktober 2013

Nordens Ark

Idag var vi på studiebesök på Nordens Ark!
Där fick vi lära oss om hur de i djurparken jobbar med utrotningshotande djur.
Pedagogen vi gick runt med berättade för oss hur de olika djuren lever och hur deras arter är utbredda och varför de är hotade i världen.

Vi fick lära oss att de planterar ut olika små djur, som till exempel  olika fåglar. Större djur är svårt att plantera ut på grund av att speciella tillstånd krävs och att samhället inte alltid är villiga att få större rovdjur utplanterade i det vilda där de bor.



Här har vi en så kallad isglass till tigrarna ;)

 








Vårt första stopp var i foderköket för de olika djuren.




Till vänster har vi matsedeln för de olika djuren. Ibland lägger skötarna ut dofter som djuren får undersöka. Detta är för att aktivera olika beteenden hos djuren, till exempel jage.










 De första djuren vi besökte var
Amurtigrarna. Dessa bjässar är världens största kattdjur. Hanen kan väga upp till hela 300kg medan honan ligger någonstans mellan 100-165kg (ganska stor skillnad).
Honan är ofta mörkare i färgen än hanen.

I dagsläget finns amurtigrarna i östra Rysslands stillahavskust, i Amur-Ussuriregionen.
Honan hade tre ungar, två honor och en hane. Den ena verkar sömnig

Alla tre ungar fightades om maten =)

Hanen var den som var mest inaktiv av tigrarna, en riktig slappis ;)









































  Detta är manvargen! Den påminner mycker om svenska räven i färg men är mycket högrre och har stora upprättstående öron.

Manvargen kan nå en mankhöjd på 70-80cm och väger oftast mellan 20-25kg

Manvargen lever i centrala och östra sydamerika.





















 Lodjuren lever utbredd i Eurasien där det är barrskogsklimat. De är nattaktiva och har utmärkt syn och hörsel.

Även om lodjuret finns utbrett i stora områden så är arten nära hotad enligt artdatabankens rödlista.















 Amurleopard. Detta kattdjur är starkt utrotningshotad. Detta är troligtvis på grund av tjuvjakten för pälsens och skelettets skull.

Amurleoparden
är flexibel i födan och äter allt från skalbaggar till stora hovdjur, men lever helst på att jaga små till mellanstora hjortdjur.







 Mindre panda.
"Den mindre pandans päls är svart på magen och rödbrun på ryggen. Ansiktet är vitt med tydliga röda teckningar. Pälsen är lång och tjock." skriver Nordens ark på sin hemsida.

Den livnär sig mest på bambublad och frukt och äter större delen av dagen. De kommunicerar med hjälp av ett antal olika läten såsom puffljud, kvitter, gälla skrik och visslingar.








 Vi besökte även Lantgården.

På lantgården har nordens ark de djur som är ursprunget till de djur vi avlat fram idag. De är kanske inte lika högeffektiva och anpassade till vårt dagliga produktionssamhälle men är generellt friskare och klarar sig längre.

Vi fick titta runt på några av de lantraser de hade på gården och som avslutning visade pedagogen oss deras egen förskola.




Linderödssvin

 Vi fick mata såväl kor som väldigt nyfikna getter. De ville väldigt gärna vara med på bild.

Detta är en jämtget!

Vi träffade på Blekingeankor



Här har vi Ölandsgås

 Vi fick också hälsa på hönsen.
Denna art kallas gammelsvensk dvärghöna.

Till vänster ser vi en halvstor kyckling =)





De hade även så kallade Mellerudskaniner =)

Nordens ark är ett mycket bra ställe att göra studiebesök på med en skolklass. Nordens ark har många djur att visa och berätta om. För små barn kan det vara bra att kanske bara koncentrera på ett område  parken då den är stor, men det finns definitivt många olika möjligheter att ta sig an.

Fakta om djuren är hämtad från Nordens arks hemsida
Foto: Rasmus Abrahamsson

//Den blå gruppen

torsdag 24 oktober 2013

Molekylverkstan

Igår besökte vi Molekylverkstan . Det var en mycket givande och inspirerande dag då vi fick se och prova på en hel del olika experiment och labbar som vi kommer att ha stor användning av när vi sedan kommer ut i arbetslivet. Vi tyckte att det var bra att dagen bestod av mestadels praktiska moment då både genomgångar och övningar som vi själva fick utföra var just praktiska.

Här kommer dagens uppgift och lite foton från dagen:

Uppgift 1: Vi valde temat vatten som vi tyckte skulle passa bra under ett besök på Molekylverkstan. Detta för att mycket fokus under dagen låg på densitet och föremåls reaktioner i vatten. Molekylverkstan kan erbjuda en hel del experiment som handlar om vatten och densitet och detta är något som även läroplanen fokuserar på:

  • Materials egenskaper och hur material och föremål kan sorteras efter egenskapernautseende, magnetism, ledningsförmåga och om de flyter eller sjunker i vatten
  • Vattnets olika former: fast, flytande och gas. Övergångar mellan formerna: avdunstning, kokning, kondensering, smältning och stelning. (Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet, 2011)
Här kommer lite bilder på experiment som handlar om just vatten:

Glasen längst till vänster är fyllt med vatten och rymmer även två iskuber. Glaset i mitten innehåller endast en iskub och glaset närmast i bild innehåller endast vatten. Vi fick gissa vad som kommer hända i glasen när isbitarna smälter och när man släpper ner en iskub i glaset som endast innehåller vatten. 

Här fick vi en massa föremål och en hink som skulle representera en toalett. Där i skulle vi slänga i vad vi trodde fick slängas i en toalett. Hushållspapper och tops visste vi att det inte fick slängas i, men jord, tvål och toapapper rörde vi ner i vår hink.

Vi fick sedan filtrera vårt "toavatten" för att se om vattnet kunde bli rent av att endast använda ett filter. 

Det ser rent ut, men...

När man bubblar i vattnet kunde vi se att det fortfarande finns kvar tvålrester.


Med hjälp av kondens kan man dock rena vatten, men det tar ett tag.

Här får vi rena vatten med hjälp av kemiska ämnen

Vi fick blanda till oboy och natriumbikarbonat i vatten

Sedan tillsatte vi ett ämne som skulle rena vattnet. Här rullar Ewelina flaskan försiktigt

Med gjälp av det kemiska ämnet binds ingredienserna ihop och i vanliga fall sedimenterar de, men efetrsom vi använde varmt vatten så flöt ämnena upp till ytan istället.

Ett konstverk som Erica, Ewelina och Emilia gjorde med hjälp av ett kaffefilter, tuschpennor och vatten.

Vi fick se hur en färgdroppe beter sig om man droppar ner det i vatten och låter det spridas av sig själv.

Och såhär beter sig färg om man blandar den i kallt vatten i en mindre burk som man sedan sänker ner i en behållare med varmt vatten.

Detta vackra konstverket gjorde Petra, Isabell och Maria

Här fick vi ta reda på varför just hushållspapper inte får slängas i toaletten. Det vanliga toalettpapperet går lätt sönder när det kommer i kontakt med vatten, men hushållspapperet är mycket starkare och går inte sönder så lätt.

Nu blev det dags för lite andra labbar och här står Petra, Isabell och Erica redo att experimentera

Först fick vi baka till två fina degar. En med jäst och en utan jäst.

Vi slängde ner en lite degklump från varje deg i var sitt rör med vatten. Efter en liten stund började degen med jäst att jäsa och flöt därför upp till ytan. 

Vi fick måla hemliga teckningar med hjälp av ett stearinljus och vattenfärg. 

Vilken majonnäs flter? Lättmajonnäs eller vanlig majonnäs?

Den lätta majonnäsen sjönk och den vanliga flöt och under experimentet fick vi se att majonnäsen bildat bokstäverna NO, vilket var passande

Vad händer om man blandar tvättmedel, bikarbonat och vinäger?

Ett rejält bubbel
Här kommer ännu en vackert konstverk gjort av Erica, Elin, Hanna och Pia. Detta med hjälp av vatten, färg och diskmedel.

En massa bubbel och färg måste man ha

Sedan är det bara att lägga på papperet över bubblorna så blir det såhär fint.
 Vi tyckte även att ämnet kroppen var ett tema som man kan arbeta med på Molekylverkstan. Där fanns det nämligen en mängd olika aktiviteter som tog upp området. Vi tror att dessa skulle vara relevanta och givande då man kan arbeta vidare med dessa sedan, när man kommer tillbaka till klassrummet. Kroppen är även något som Läroplanen tar upp:

  • Människans kroppsdelar, deras namn och funktion.
  • Människans upplevelser av ljus, ljud, temperatur, smak och doft med hjälp av olika sinnen.
Här kommer lite foton där vi testar lite aktiviteter som har med kroppen att göra:

Här kan man se hur kroppen ser ut och skelettets alla ben.

Isabell testar balansen genom att balansera en kula genom en labyrint

Isabell vågade även testa luktsinnet.
 Det fanns även några aktiviteter kring återvinning. Vi tyckte att detta ämnet kan vara av stor vikt att ta upp och gå igenom med eleverna eftersom detta också står i Läroplanen:


  • Människors användning och utveckling av olika material genom historien. Vilka material olika vardagliga föremål är tillverkade av och hur de kan källsorteras.

Uppgift 2: Vi valde två aktiviteter på Molekylverkstan som visar materials egenskaper.

Stålkuleracet visar hur olika vätskors egenskaper påverkar stålkulornas hastighet. Röret med T-röd (längst till höger) transporterade kulan snabbast medan röret med motorolja (längst till vänster) transporterade kulan långsammast.

Magnetic counting game visar magnetens kraft, då magnetpennan får kulorna att flytta på sig.

Vi har valt "kluringen" som den aktivitet vi alla tyckte var intressant. Här stod vi länge med att försöka oss på att få loss båten från snöret. Här fick vi verkligen tänka till och aktiviteten var både rolig och krävande.


Det mesta på Molekylverkstan var enkla laborationer som man lätt kunde ordna i klassrummet, vilket vi tyckte var bra då alla skolor kanske inte har möjlighet att åka så långt som till Molekylverkstan.
//Petra, Ewelina, Isabell och Erica